Ska du börja med export? Oavsett om det är varor eller tjänster, så kan det möjligen kännas lite osäkert. Regelverket i andra länder skiljer sig från Sverige, och det kan vara svårt att veta hur man ska bete sig om något problem skulle uppstå.
En populär metod som kan användas för att minska riskerna är factoring. Kort och gott innebär det att du säljer dina exportfakturor och slipper på så vis valuta– och kreditrisken. Visst kostar det, men det kan också ses som en slags försäkring. Du betalar för att inte riskera att råka ut för något som kan kosta väldigt mycket, helt enkelt.
Som nämnt ovan så skiljer sig regelverken mellan olika länder. När du ska göra en kreditkoll i Sverige vet du troligen mycket väl hur du ska bete dig. När samma sak ska göras i ett annat land, kanske ett land som skiljer mycket från Sverige, så kan det vara knepigt. Något annat att ta hänsyn till är att värdet på valutan kan ha förändrats innan sälja fakturan faktiskt har betalat. Det finns en del fallgropar att gå i när man börjar exportera, och med factoring kan man känna sig lite tryggare, till en början.
För många är det en risk man inte har råd med. Factoring är dock ingenting som man måste hålla på med för evigt, när man väl har börjat med det. Det kan mycket väl vara så att det lämpar sig bra när du börjar till utländska kunder. När du har växt och tillskansat dig erfarenhet så kan du kanske börja ta valuta- och kreditrisken själv. Men det är givetvis en avvägning som var och en får göra.
Det finns flertalet aktörer i Sverige som erbjuder tjänster relaterade till factoring, alltså fakturaköp eller fakturabelåning. Många av dessa är också tydliga med att de erbjuder detta på exportfakturor. En fördel att sälja fakturor är till exempel att du får betalt direkt. Är det en större affär slipper du gå runt och oroa dig för att du inte ska få se pengarna.
Att du får pengar direkt kan dessutom ge möjligheter för företaget att växa snabbare. Istället för att ha pengarna låsta i obetalda – kanske osäkra – exportfakturor. När du har pengarna direkt så kan du investera dem i det du tror behövs för att företaget ska gynnas i största möjliga mån. Visst, factoring kostar – men det kan mycket väl vara värt det.
Ovan nämnda fördel kan komma särskilt väl till hands om du är ny till att exportera varor eller tjänster. Är det första gången du exporterar kan det tyda på att du är i en expansiv fas. Istället för att missa tillväxten, till exempel av rädsla för okunskap kring andra länders regelverk, så kan factoring komma väl till hands.
Dock passar det kanske inte dig som enbart har ett fåtal fakturor som du skickar. Mest får man ut av factoring när man har stora fakturaflöden. Är man dessutom i en expansiv fas, så är factoring helt enkelt något som många skulle rekommendera.