Välj rätt golv när du ska bygga hus
Att bygga hus är ett stort projekt som kräver många avgörande beslut längs vägen. Ett av de besluten är vilket golv som ska läggas. Vilket golv man bör lägga är givetvis i slutändan en fråga om tycke och smak (utseende, känsla och så vidare). För att dock kunna ta ett beslut som matchar ens behov och preferenser utöver estetiken, krävs att man har information kring vilka egenskaper de olika golvtyperna har. I den här texten tar vi upp ett par exempel på olika golvtyper.
Laminatgolv
Laminatgolv kan i princip läggas i samtliga av husets rum med undantag för badrum och andra våtutrymmen. Själva laminatet består av ett konstgjort material där en skyddande plast omger ovansidan. En fördel med det här är att den här golvtypen inte bleks av solljus. Bygger du ett hus med stora fönsterpartier i söderläge kan laminatgolv således vara ett gott val.
Många väljer att anlita golvläggare för att anlägga ett laminatgolv, men en del väljer att göra det själva. Det finns produkter på marknaden med så kallade klick-funktioner, vilket innebär att golvplankorna ”klickas” fast i varandra. Således behövs inte en enda skruv eller spik, och du kan sannolikt klara arbetet utan hjälpen av en golvläggare.
Massiva trägolv
I likhet med laminatgolv kan massiva trägolv läggas överallt i huset förutom i våtutrymmen. Den här golvtypen uppskattas ofta för sin estetik och känsla – det består nämligen av riktigt trä rakt igenom. Tjockleken på dessa golvtyper varierar kraftigt mellan olika modeller och tillverkare. En fördel är att dessa golv kan slipas många gånger om. Om ditt befintliga golv behöver slipas, kontakta golvslipningstockholmslän.se för kostnadsfri offert.
Massiva trägolv kan i många fall läggas själv. Hur svårt det är kan bero lite på golvplankorna och vilken tillverkare de kommer från. Om man är osäker är det dock bra att ringa en golvläggare. Samtliga golvbitar bör kontrolleras och granskas noggrant innan de läggs på golvet. Finns en felaktig fuktkvot eller andra kvalitetsfel måste det reklameras innan arbetet påbörjas. När brädorna väl är lagda anses de normalt vara accepterade och kan således inte reklameras.
Parkettgolv
Parkettgolv lägger man normalt vardagsrum, allrum och sovrum. En del väljer att ha det även i kök och entréutrymmen, men många anser att det inte är särskilt lämpligt. Golvtypen är förhållandevis känslig och i mer påfrestande miljöer – så som just kök och entréutrymmen – finns risken att golvslipningar måste göras med täta mellanrum om det ska hållas fräscht.
Som med de andra golvtyperna är det möjligt att lägga själv, men det kräver också en hel del tid och energi. Vidare måste man vara mycket noggrann med att golvläggningen sker efter konstens alla regler. Är man osäker är det troligtvis bäst att kontakta en golvläggare som kan komma och göra jobbet. Du slipper då oroa dig för att jobbet blir felaktigt gjort. Om det ändå skulle ske, att jobbet inte blir fackmannamässigt utfört, har du rätt till ersättning eller att golvläggningen görs om. Var alltid noggrann med att jämföra offerter från flera firmor och be om referenser när du ska anlita en golvläggare.